Back to Blog
Genç Girişimcilerin Başarı Hikayeleri

Genç Girişimcilerin Başarı Hikayeleri

Bilginin yayılmasıyla, artık lisede kendi şirketinizi kurup büyütmeniz mümkün. Girişimcilik ve inovasyonu desteklemek adına, bu sayfada lise öğrencileri tarafından kurulmuş dünya çapında keyifli başarı hikayelerini paylaşıyor olacağız. Sizin de önerdiğiniz bir şirket olursa, merhaba@hangilise.com'dan bize yazabilirsiniz.


Y Combinator Nedir?


Y Combinator, dünyanın en prestijli teknoloji başlangıç hızlandırıcısıdır.


Her yıl binlerce girişimci arasından seçilen küçük grupları, üç ay boyunca hem maddi destek hem de profesyonel rehberlikle destekleyerek dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin doğmasına yardımcı olur. Dropbox, Airbnb, Stripe ve Reddit gibi dev şirketler buradan çıkmıştır.


Paul Graham, Jessica Livingston, Robert Tappan Morris ve Trevor Blackwell tarafından 2005'te kurulan Y Combinator, genç girişimcilere sadece para değil, aynı zamanda network, mentorluk ve kritik iş geliştirme becerilerini öğrenme fırsatı sağlar.


Felsefesi basittir: Azimli insanlara inanan, onları destekleyen ve risk alan bir ekosistemi büyütmek. Her dönem seçtikleri girişimcilere 500 bin dolara kadar yatırım yaparlar ve onların dünya çapında başarılı teknoloji şirketleri kurmalarına yardımcı olurlar.


Türkiye'den de Y Combinator'a katılmaya hak kazanan şirketler olmuştur. Hikayelerini paylaşarak, Türkiye'deki öğrenciler ve velilerinin ilham bulmasına vesile olmayı dileriz. Eğer faliyet alanı ilginizi çekerse, iletişime geçmenizi de öneririz. Tutkulu insanlarla tanışıp güçlü ilişkiler kurmak, akademik başarı kadar önemli bir beceri hayat başarınızda.



HockeyStack


Buğra Gündüz: https://www.linkedin.com/in/bgrgndzz (Robert Koleji)

Emir Atlı: https://www.linkedin.com/in/emircatli (İstanbul Erkek Lisesi)

Arda Bulut: https://www.linkedin.com/in/ardabulut-627211 (Robert Koleji)


Kurucu ortaklar Buğra Gündüz, Emir Atlı ve Arda Bulut lise 2 öğrencisi iken,


Buğra Gündüz Robert Koleji'de okuyan, boş zamanlarında yazılım öğrenmeyi seven bir gençti. Emir Atlı ise İstanbul Erkek Lisesi'nde öğrenciyken, yazılım öğrenmek için Buğra'nın düzenlediği bir kursa katıldığında tanıştılar. Çok iyi anlaştılar, birlikte çalışmaya başladılar.


İlk iş olarak, bir sosyal medya uygulaması yapıp, İstanbul'daki KOBİ'lere reklam sattılar. İlk gelirleri buradan gelse de, sonra veri analitiğine yöneldiler. Geliştirdikleri sistem, ilk başta Google Analytics klonuydu, ancak zamanla çok daha derinlik kazandı ve HockeyStack'e dönüştü.


Bu sırada Buğra ve Emir üniversite için Amerika'ya gitmişlerdi. Projeleri o kadar heyecan veriyordu ki, üniversiteyi bırakıp kendilerini HockeyStack'e adamaya karar verdiler.


2020 yılında hayata geçirilen HockeyStack, yine Robert Kolejli olan CTO (Baş teknoloji yöneticisi) Arda Bulut'un katılımıyla 2022'de hizmetlerini sunmaya başladı. Y Combinator'un 2023 grubuna seçilen ilk şirket oldu.


2023 yılında 2.7 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna General Catalyst, Madrona, Y Combinator, Soma Capital, Austen Allred, Jude Gomila'nın yanı sıra ismi açıklanmayan bazı kişiler de katıldı.


Şu an San Fransisco'nun önemli yerlerine reklam panoları alacak kadar hızlı büyüyorlar. Kurumlara satış yapmak zordur, çünkü kontrat hacimleri büyük ve karar vericiler çoktur. Buna rağmen, her çeyrek ciroları artıyor ve yakında teknolojideki en değerli yeni markalar arasında seçildiler.


HockeyStack'teki açık pozisyonları buradan görebilirsiniz:


----------

----------


Fume


Emre Gucer: https://www.linkedin.com/in/aegucer (Koç Lisesi)

Metehan Öz: https://www.linkedin.com/in/metehan-oz-a39981251 (Koç Lisesi)


Koç Lisesinde oda arkadaşlarıyken proje üretmeye başlayan Fume kurucuları, prestijli Y Combinator'a kabul alan başka bir girişim.


Fume, geliştiricilere kod depolarını yapay zeka destekli bir platforma bağlayarak üretkenliklerini artıran bir araçtır. GitHub ve GitLab entegrasyonu ile kodunuzu analiz eden, hata ayıklama, dokümantasyon güncelleme, UI değişiklikleri ve yeni özellik geliştirme gibi çeşitli görevlerde yapay zeka destekli yardım sağlayan bir geliştirici asistanıdır.


Y Combinator demo gününden çok kısa bir süre, çıkardıkları yeni geliştirmelerle ivmelerini arttırdı Fume. Yazılım mühendisliği görevlerini çözmek için büyük dil modellerinin performansını değerlendiren, gerçek dünya yazılım geliştirme senaryoları içeren açık kaynaklı bir kıyaslama platformu SWE-bench'te 18.3% skor yapması ise, piyasa gözlemcilerinin gözünden kaçmadı.


Eğer yazılım ve yapay zeka dünyasına merak duyuyorsan, Fume gibi azimli küçük ekipler tarafından kurulan girişimler, gelecekte teknolojinin nasıl şekilleneceğini gösteriyor - ve belki bir gün sen de böyle bir projenin parçası olabilirsin!


----

----


Kamion


Berkay Adlim: https://www.linkedin.com/in/badlim/


Hayal et ki, Türkiye'de kamyon taşımacılığı için bir "Uber" oluşturan genç bir girişimci var: Üsküdar amerikan Lisesi mezunu Berkay Adlım.


Geleneksel lojistik sektörü çok manuel ve verimsiz çalışırken, o dijital bir platform kurarak kamyon sahipleri ve yük taşıyan şirketleri kolayca bir araya getiriyor.


Kamion, Y Combinator 2022 grubuna kabul edildi ve program sonunda $500,000 yatırım aldı. Amacı basit ama evrim niteliğinde: Doğru kamyonu, doğru zamanda, doğru yükle buluşturmak. Üstelik bunu bir mobil uygulama ve web platformuyla yapıyor.


Bu hikaye size ne söylüyor?


Teknoloji ve girişimcilik ruhuyla, herhangi bir sektördeki verimsizlikleri çözebileceğinizi, dünyayı değiştirebileceğinizi. Eğer merak, azim ve yaratıcılığınız varsa, siz de böyle bir girişimin kurucusu olabilirsiniz!



DraftWise


Ozan Emre: https://www.linkedin.com/in/ozenemre (Robert)


Hey, gelecek vizyoneri! İşte size teknoloji ve girişimcilik ruhunun harika bir örneği: DraftWise!


Robert Kolejimezunu Türk girişimciler Emre Özen ve Ozan Yaltı, yapay zeka teknolojisiyle hukuk dünyasını dönüştürüyor. 2020'de Y Combinator'a kabul edilip, dünyaca ünlü hukuk firmalarına çalışan bir startup kurdular.


Ne yapıyorlar biliyor musunuz?


Avukatların sözleşme hazırlama süreçlerini yapay zeka ile hızlandırıyorlar. Geçmiş müşteri verilerini kullanarak, her sözleşmeyi daha özel ve etkili hale getiriyorlar.


İşte bu, girişimciliğin gücü! Genç yaşta, doğru bir fikirle ve tutkuyla çalışınca, dünyanın herhangi bir yerinden, hukuk gibi geleneksel ve değişmesi zor bir alanda bile büyük başarılar elde eden global bir şirket kurabilirsiniz. Siz de hayal edin, çalışın ve başarın!


BillionToOne (17. Dönem)


Koç Lisesi mezunu Oğuzhan Atay, moleküler biyoloji ve yazılım mühendisliği ön lisansı sonrasında, Stanford Üniversitesi'nde doktor yaparken - laboratuvar arkadaşlarıyla anne kanından bebekteki genetik hastalıkların tespitiyle ilgili fikirlerini hayata geçirdiler.


Genetik hastalıkların tahmin ettiğimizden yaygın olup, 100 hamileliğin 3'ünde bir hastalık olabiliyorken; şu anki testlerin yetersiz olduğuna inanan Oğuzhan ve arkadaşları, ciddi bir ar-ge ile anne kolundan alınan kanla yeni bir yöntem geliştirdiler.


Y Combinator 2017 grubuna kabul almalarından beri, gurur vermeye devam ediyorlar.


BillionToOne'ın benzersiz teknolojisi Quantitative Counting Templates™, QCTs™, DNA moleküllerinin tek baz çifti hassasiyetiyle sayılmasını sağlar ve şirketin moleküler tanı olanaklarını yeniden tanımlayan gerçekten farklılaştırılmış testler geliştirmesine olanak tanımıştır. Bugüne kadar 500 binden fazla hastaya BillionToOne testleri uygulandı ve BillionToOne son ~4 yıl içinde 0 milyon dolardan 125 milyon dolarlık ARR'ye ulaştı.


Son yatırım turlarında aldıkları $150 milyon dolar ile anne ve bebekler için daha bir dünyaya yaklaştırıyorlar hepimizi. Harika!



Zeplin (15. dönem)


Merih Akar: https://www.linkedin.com/in/merihakar / İzmir Fen Lisesi

Pelin Kenez: https://www.linkedin.com/in/pelinkenez / Çanakkale Fen Lisesi

İsmail Ceylan: https://www.linkedin.com/in/ceylanismail /

Berk Çebi: https://www.linkedin.com/in/berkcebi / Saint Joseph Lisesi


Zeplin, 2014 yılında kurulan ve 5 milyondan fazla kullanıcısı bulunan bir işbirliği platformudur. Tasarım ekiplerinin birlikte çalışarak güzel ürünler geliştirmesine olanak tanır. Apple, Starbucks, Salesforce, Amazon ve Microsoft gibi birçok büyük markayı destekleyen Zeplin, Y Combinator'ın bir girişimidir ve Elad Gil, Mike Maples gibi önemli yatırımcılardan destek almıştır. Şirketin ofisleri San Francisco, İstanbul ve Londra'da bulunmaktadır.


https://www.ycombinator.com/companies/zeplin/jobs

----

----


Kunduz (18. Dönem)


Kurucular:


Başar Başaran: İzmir Fen Lisesi / https://www.linkedin.com/in/basarbasaran

Barış Bilgiç: İzmir Fen Lisesi / https://www.linkedin.com/in/brsbilgic

Melih Şener: İzmir Fen Lisesi / https://www.linkedin.com/in/melih-sener-02460442


Alan: Eğitim teknolojisi

Özellik: Üniversite sınavlarına hazırlık platformu

İletişim bilgisi: people@kunduz.com


Kunduz, üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin hayatını kolaylaştıran bir mobil uygulama. Çözemediğin soruların fotoğrafını çekip uygulamaya atarak binlerce özel öğretmeninden anında yardım alabilirsin. Böylece ders çalışma sürecini hızlandırır, daha iyi anlar ve sınavlara daha güvenli bir şekilde girersin. Kunduz, hem Türkiye'de hem de Hindistan'da birçok öğrenci tarafından kullanılıyor ve sınav başarısını artırmak isteyenlerin ilk tercihi oluyor.


https://kunduzapp.notion.site/Kunduz-Talent-Board-a95b9b97343042628d7fcca764771d78





Bluedot (23. Dönem)


Kurucular:

Ferhat Babacan: Ankara Sınav Koleji

Selinay Parlak:

Alan: Elektrikli araç teknolojisi

Özellik: Elektrikli araç şarj ödemeleri yönetimi


Bluedot, elektrikli araç kullanıcılarının ve filolarının şarj deneyimini kolaylaştırmak için geliştirilmiş yenilikçi bir mobil uygulama ve ödeme platformudur. Tek bir platformda şarj işlemleri, rota optimizasyonu ve evde şarj geri ödemesi gibi hizmetler sunmaktadır. Özellikle filo şirketlerinin karmaşık şarj yönetimi süreçlerini basitleştirerek sektöre önemli katkılar sağlamaktadır.


Kurucu adresleri: ferhat@thebluedot.co & selin@thebluedot.co

İş ilanları:

https://www.ycombinator.com/companies/bluedot/jobs



İstisnalar her zaman vardır


Y Combinator başvurun red edilse de milyar dolarlık şirket kuran Eren Bali buna en güzel örneklerden.


Türk girişimci ve Udemy'nin kurucusu Eren Bali, 1984 yılında Malatya'nın küçük bir köyünde dünyaya geldi. Eğitim hayatına Malatya Fen Lisesi'nde devam eden Bali, matematik olimpiyatlarında derece yaptı ve dünya çapında önemli okulların dikkatini çekti.

İlgili Mezunlar

Diğer Blog Yazıları

Hesabınıza Giriş